Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitnodiging openingsfeest Timorplein

2 September 2007

zondag 2 september 2007, 13.00 uur - 01.00 uur

 

Op zondag 2 september is de officiële opening van het gebouw Timorplein: een nieuw cultureel en economisch centrum in de Indische buurt in Amsterdam. Dit gebouw biedt nu huisvesting aan een Stayokay-hostel, bedrijvencentrum Ymere, het IIRE, cultuurpodium Studio K en digitaal trapveld Cybersoek. Het centrum zorgt voor levendigheid, werkgelegenheid en voorzieningen in de buurt en geeft de Indische buurt een nieuwe impuls.

 

 

Het IIRE nodigt u uit om bij de opening van het pand door minister Ella Vogelaar aanwezig te zijn. De officiële opening vindt plaats op het plein voor het gebouw, om 13.00 uur. Vanaf 14.00 uur organiseert het IIRE een debat over aandachtswijken en stedelijke vernieuwing. Met Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie, Leo de Kleijn, gemeenteraadslid van SP-Rotterdam en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, stadsdeel Zeeburg en vertegenwoordigers uit de buurt. Voorzitter is Joost Kircz, bestuursvoorzitter van het IIRE en fractievoorzitter van Amsterdam Anders/De Groenen, Stadsdeel Centrum. De panelleden krijgen de vraag voorgelegd wat nu eigenlijk een aandachtswijk is en wat nodig is om daadwerkelijk een negatieve spiraal te kunnen doorbreken.

 

Vanaf de jaren zestig en zeventig kwam stadsvernieuwing op gang: eerst grootschalige sloop daarna kleinschalige bouw en renovatie. Ook Zeeburg werd aangewezen als een van de wijken waar stadsvernieuwing nodig was. Met geld van het rijk zijn bijvoorbeeld de Indische Buurt en de Dapperbuurt opgeknapt en voorzieningen als scholen en buurtcentra (‘t Karrewiel) aangelegd en nu dus het prachtig gerenoveerde Timorplein. Maar zo langzamerhand wordt duidelijk dat bouwen alleen geen oplossing biedt. Achterliggende problemen als armoede, etnische spanningen, scholingsachterstand, werkloosheid dringen zich op. Hoe kunnen de partners van het Timorplein afzonderlijk en gezamenlijk echt iets voor de directe omgeving betekenen?

 

Wilt u meer informatie over het debat op 2 september? Of wilt u zich ervoor opgeven? Mail dan naar iire@iire.org o.v.v. "mini-debat 2 september".

 

Het IIRE organiseert ook een eigen feest van 14 tot en met 16 september ter ere van ons 25-jarige bestaan, de geslaagde verhuizing en opening van het nieuwe gebouw. U bent van harte welkom en voor meer informatie over deze opening, of over het IIRE zelf, nodigen we u graag uit een kijkje te nemen op ons geheel vernieuwde website: www.iire.org.

Category
© IIRE 2024

The IIRE is an international foundation,
recognised in Belgium as an
international scientific association
by Royal decree of 11th June 1981.

Address
IIRE
Lombokstraat 40
1094 AL AMSTERDAM
The Netherlands

Contact
T: (+31) (0)206717263
Email: iire @ iire.org
Follow @twitter
Follow @Facebook